La ONCE Catalunya premia la solidaridad y la superación de la sociedad catalana / L’ONCE Catalunya premia la solidaritat i la superació de la societat catalana
Los ganadores de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2021: Federació Catalana de Voluntariat Social, Programa 'Tothom' de Tarragona Radio, Antonio Guillén, Mancomunidad TEGAR del Garraf y el Institut Català de la Salut.
La ONCE ha premiado hoy la solidaridad que recibe de la sociedad catalana con la entrega de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2021. El acto ha estado presidido por Violant Cervera, consejera de Derechos Sociales de la Generalitat. También han participado Joan Ramon Riera, concejal de Infancia, Juventud, Personas Mayores y Personas con Discapacidad del Ayuntamiento de Barcelona y Alberto Durán, vicepresidente de la ONCE.
“Estos galardones premian la solidaridad que tenemos la suerte de recibir a diario en Catalunya y que nos permite realizar nuestra labor social. Los Premios Solidarios ONCE dan visibilidad a personas e iniciativas que muchas veces son invisibles y nos gustaría que todo el mundo supiera de sus luchas y superaciones cotidianas porque lo merecen. Hacen un trabajo diario, callado y tenaz y demuestran que con esfuerzo y constancia hay realidades que se pueden cambiar”, asegura el presidente de los Premios Solidarios ONCE Catalunya y presidente del Consejo Territorial de la ONCE Catalunya, David Bernardo.
Los galardonados de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2021:
A la Institución, Organización, Entidad u ONG: Federació Catalana de Voluntariat Social.
Al medio o proyecto de comunicación: Programa ‘Tothom’ de Tarragona Ràdio.
A la Persona Física: Antonio Guillén.
A la Empresa: Mancomunitat TEGAR del Garraf.
A la Administración Pública: Institut Català de la Salut.
Sensibilidad social y dedicación
Los Premios Solidarios ONCE Catalunya tienen la finalidad de reconocer y premiar a aquellas personas, entidades, instituciones, medios de comunicación y administraciones que realizan una labor solidaria y procuran la inclusión social de todos los ciudadanos, la normalización, la autonomía personal y la accesibilidad universal. Los premiados destacan por su sensibilidad social, su larga trayectoria y su dedicación en pro de los derechos sociales de los más desfavorecidos.
Este año tienen la vocación de profundizar en la idea del reencuentro, recogiendo la esencia y el origen de ser del Grupo Social ONCE, en base al nuevo logo de colores que será el hilo conductor de la gala.
Los premiados han recibido la obra escultórica SOLIDARIOS.
El jurado ha estado formado este año por David Bernardo, presidente del Consejo Territorial de la ONCE en Catalunya; Enric Botí, delegado territorial de la ONCE en Catalunya; Eugenio Prieto, consejero general de la ONCE; Manel Eiximeno, director Centro de Recursos Educativos CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Mesa de Entidades del Tercer Sector Social de Catalunya; Antonio Guillén, presidente del COCARMI (Comité Catalán de Representantes de Personas con Discapacidad); Anna Figueras, secretaria de Asuntos Sociales y Familias de la Generalitat de Catalunya y representantes de medios de comunicación.
Los Premios Solidarios ONCE Catalunya se celebran desde 2001. Desde entonces han sido galardonados, entre otros, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, Padre Manel y las fundaciones de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.
Premios Solidarios ONCE Catalunya a:
A la Institución: Federació Catalana de Voluntariat Social www.voluntaris.cat
Es la plataforma de referencia del voluntariado social en Catalunya, una red de entidades sin ánimo de lucro que trabaja por el fomento, la promoción y el reconocimiento del voluntariado social. Su incidencia persigue que el voluntariado y el asociacionismo, por su valiosa aportación a la mejora democrática del país, sean fomentados y reconocidos como tales.
El voluntariado social en Catalunya colabora en las entidades porque ellas conocen las causas, son expertas en cohesión social y pueden garantizar un trabajo para la transformación ciudadana.
Reúnen hoy cerca de 340 entidades con las que impulsan recursos y servicios para favorecer la acción voluntaria. Esta labor, realizada conjuntamente con todas ellas, impacta sobre un total de unas 80.000 personas voluntarias.
Al medio de comunicación: Programa ‘Tothom’ de Tarragona Ràdio www.tarragonaradio.cat/tothom
Tothom es el programa de Tarragona Ràdio donde la diversidad, la integración y las cuestiones sociales toman protagonismo. El programa lleva 12 temporadas en antena. Se ha consolidado como un espacio de referencia para colectivos en riesgo de exclusión dando voz a las personas con discapacidad. Un verdadero valor de la radio pública. Está dirigido y presentado por el periodista Miguel González Richart, afiliado a la ONCE.
A la Persona Física: Antonio Guillén, presidente de Federació ECOM www.ecom.cat
Antonio Guillén Martínez, nacido en Barcelona en 1957, lleva toda su vida vinculado en primera línea al activismo social y al movimiento asociativo de personas con discapacidad física y/u orgánica. De muy joven participó activamente en las acciones reivindicativas que las personas con discapacidad protagonizaron en los años 70 en la ciudad de Barcelona para exigir el reconocimiento de los derechos de las personas con discapacidad física y, hoy en día, sigue siendo un destacado activista a favor de la plena participación del colectivo. Actualmente, es el presidente del COCARMI, Comité Catalán de Representantes de personas con Discapacidad, y de ECOM, que este año celebra su 50 aniversario.
A la Empresa: Mancomunitat TEGAR del Garraf (Vilanova i la Geltrú) www.tegar.cat
Conocida popularmente como TEGAR se fundó en 1970 como Escuela Sant Miquel dependiendo del Patronato Municipal de Educación Especial de Vilanova i la Geltrú para personas con discapacidad intelectual. Muy pronto, en 1973, se crearon servicios para dar empleo a jóvenes. Es entonces cuando se inició la colaboración con empresas de la comarca del Garraf sensibilizadas, sobre todo del ámbito industrial.
En 1981 se creó la Mancomunidad de Municipios que agrupa a todas las poblaciones de la comarca del Garraf en materia de atención y apoyo a las personas con discapacidad. Esto les dio visibilidad y fortaleció la entidad, hasta convertirse en un referente en la economía social de la comarca con diferentes servicios laborales y ocupacionales formando una gran familia de 350 personas y con diferentes secciones laborales dedicadas a los trabajos de jardinería, mensajería, limpieza y servicios industriales, así como distintos equipos de trabajo en empresas ordinarias.
A la Administración Pública: INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT (ICS) http://ics.gencat.cat
Por representar a más de 50.000 profesionales del sistema sanitario catalán que luchan en primera línea contra la Covid-19 y cuidan la salud de la ciudadanía catalana con atención y cariño. A todos y todas y cada uno y cada una de ellas: médicos, médicas, enfermeros, enfermeras, especialistas, fisioterapeutas, administrativos, celadores, auxiliares... y personal de los centros de atención primaria, hospitales, equipos de investigación y docencia.
L’ONCE Catalunya premia la solidaritat i la superació de la societat catalana
L’acte ha estat presidit per Violant Cervera, consellera de Drets Socials de la Generalitat, amb la participació de Joan Ramon Riera, regidor de l’Ajuntament de Barcelona i Alberto Durán, vicepresident de l’ONCE.
Els guanyadors dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2021: Federació Catalana de Voluntariat Social, Programa ‘Tothom’ de Tarragona Ràdio, Antonio Guillén, Mancomunitat TEGAR del Garraf i l’Institut Català de la Salut.
L’ONCE ha premiat avui la solidaritat que rep de la societat catalana amb el lliurament dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2021. L’acte ha estat presidit per Violant Cervera, consellera de Drets Socials de la Generalitat. També han participat Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona i Alberto Durán, vicepresident de l’ONCE.
“Aquests guardons premien la solidaritat que tenim la sort de rebre a diari a Catalunya i que ens permet fer la nostra tasca social. Els Premis Solidaris ONCE donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles i ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Són persones, entitats i programes que fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”, assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo.
Els guardonats dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2021:
A la Institució, Organització, Entitat o ONG: Federació Catalana de Voluntariat Social.
Al mitjà o projecte de comunicació: Programa ‘Tothom’ de Tarragona Ràdio.
A la Persona Física: Antonio Guillén.
A l'Empresa: Mancomunitat TEGAR del Garraf.
A l'Administració Pública: Institut Català de la Salut.
Sensibilitat social i dedicació
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització, l'autonomia personal i l'accessibilitat universal. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits.
Enguany tenen la vocació de profunditzar en la idea del retrobament, recollint l’essència i el origen de ser del Grup Social ONCE, en base al nou logotip de colors que serà el fil conductor de la gala.
Els premiats han rebut l’obra escultòrica SOLIDARIS.
El jurat ha estat format enguany per David Bernardo, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya; Enric Botí, delegat territorial de l'ONCE a Catalunya; Eugenio Prieto, conseller general de l'ONCE; Manel Eiximeno, director Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Antonio Guillén, president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Anna Figueras, secretària d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; i representants de mitjans de comunicació.
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.
Premis Solidaris 2021 ONCE Catalunya a:
A la Institució: Federació Catalana de Voluntariat Social www.voluntaris.cat
És la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya, una xarxa d’entitats sense afany de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social al nostre país. La seva incidència persegueix que el voluntariat i l’associacionisme, per la seva valuosa aportació a la millora democràtica del país, siguin fomentats i reconeguts com a tals.
El voluntariat social a Catalunya col·labora dins les entitats perquè elles coneixen les causes, són expertes en cohesió social i poden garantir un treball per a la transformació ciutadana.
Apleguen avui prop de 340 entitats amb les quals impulsen recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària. Aquesta tasca, feta conjuntament amb totes elles, impacta sobre un total d'unes 80.000 persones voluntàries.
Al mitjà de comunicació: Programa ‘Tothom’ de Tarragona Ràdio www.tarragonaradio.cat/tothom
Tothom és el programa de Tarragona Ràdio on la diversitat, la integració i les qüestions socials prenen protagonisme. El programa porta 12 temporades en antena. S’ha consolidat com un espai de referència per a col·lectius en risc d’exclusió donant la veu a les persones amb discapacitat. Un veritable valor de la ràdio pública. Està dirigit i presentat pel periodista cec Miguel González Richart.
A la Persona Física: Antonio Guillén, president de Federació ECOM www.ecom.cat
L’Antonio Guillén Martínez, nascut a Barcelona el 1957, porta tota la vida vinculat en primera línia a l’activisme social i al moviment associatiu de persones amb discapacitat física i/o orgànica. De ben jove va participar activament en les accions reivindicatives que les persones amb discapacitat van protagonitzar els anys 70 a Barcelona per exigir el reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat física i, avui dia, continua sent un destacat activista a favor de la plena participació del col·lectiu. Actualment, és el president del COCARMI, Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, i d'ECOM, que celebra 50 anys.
A l’Empresa: Mancomunitat TEGAR del Garraf (Vilanova i la Geltrú) www.tegar.cat
Coneguda popularment com a TEGAR es va fundar l’any 1970 com Escola Sant Miquel depenent del Patronat Municipal d’Educació Especial de Vilanova i la Geltrú per a persones amb discapacitat intel·lectual. Ben aviat, l’any 1973, es van crear serveis per donar ocupació a joves. Es llavors quan començà la col·laboració amb empreses de la comarca sensibilitzades, sobretot de l’àmbit industrial. L’any 1981 es va crear la Mancomunitat de Municipis que agrupa totes les poblacions de la comarca del Garraf en matèria d’atenció i suport a les persones amb discapacitat. Això va donar visibilitat i va enfortir l’entitat, fins a esdevenir un referent en l’economia social de la comarca amb diferents serveis laborals i ocupacionals formant una gran família de 350 persones i amb diferents seccions laborals dedicades a les feines de jardineria, missatgeria, neteja i serveis industrials així com diferents equips de treball en empreses ordinàries.
A l’Administració Pública: INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT (ICS) http://ics.gencat.cat
Per representar més de 50.000 professionals del sistema sanitari català que lluiten en primera línia contra la Covid-19 i tenen cura de la salut de la ciutadania catalana amb atenció i afecte. A tots i totes i cadascú i cadascuna d'ells i elles: metges, metgesses, infermers, infermeres, especialistes, fisioterapeutes, administratius, zeladors, auxiliars... i personal dels centres d'atenció primària, hospitals, equips de recerca i docència.